Vinařství CARPINETO bylo založeno v roce 1967, kdy se Giovanni C. Sacchet a Antonio M. Zaccheo rozhodli produkovat v oblasti Chianti červená vína světové kvality. Bylo to výrazné odchýlení od trhu, kde většina Chianti byla produkována jako obyčejné víno.
Carpinetští vizionáři věděli o nevyužitém potenciálu Toskánska produkovat opravdu velká vína. Zavedli moderní vinařské technologie, které výrazně překonaly tehdejší standardy kvality. Pod jejich vedením získalo CARPINETO mezinárodní reputaci.
Rodiny Sacchet a Zaccheo dnes stále hrdě spolupracují na správě 5 statků na téměř 500 hektarech půdy, které jsou všechny udržitelně obhospodařovány a vyráběny v uhlíkově neutrálních vinařstvích. Vína jsou veganská a vyrábí je hlavní vinařka Caterina Sacchet a její schopný personál.
Mezi mnoha oceněními vinařství, které zahrnuje více než sto 90+ skóre z různých publikací, byl Giancarlo Sacchet oceněn trofejí pro nejlepšího vinaře světa na IWSC v Londýně v roce 1994, prvním Italem, který získal toto prestižní ocenění. V roce 1998 získalo Carpineto vůbec první 100 nejlepších vín roku od Wine Spectator za Farnito Cabernet Sauvignon. Carpineto od té doby ozdobilo tento roční seznam při 3 dalších samostatných příležitostech.
Červená vína jsou známa díky jedinečné intenzitě a pro jejich schopnost dlouhodobého zrání. Riserva zraje o 6 - 12 měsíců déle než vyžadují DOCG pravidla. Produktová řada obsahuje vína od nejprestižnější Toskánské DOCG apelace až po různá specifická vína velké struktury.
Různé statky sahají od západního pobřeží Maremmy, přes srdce Chianti Classico, a také vážená označení Montepulciano a Montalcino. Více než 95% produkce Carpineto je červené víno, z nichž většinu tvoří vína, která stárnou 3 a více let, než se dostanou na prodejní trh, přičemž aktuální čísla se ročně prodají přes 3 miliony lahví vína. Vinařství získává velké množství ocenění na mezinárodních i domácích výstavách a soutěžích.
Kořeny Vinařství Garofoli sahají až do roku 1871, kdy Antonio Garofoli začal produkovat a prodávat lokální víno. Tak tomu je po čtyři generace až do dneška. Vinařství se nachází na východním pobřeží centrální části italského poloostrova, v kraji Marches, na ploše asi 50 hektarů. Oblast je částečně hornatá, převážně však úrodná pahorkatina, která se svažuje k povodí Foglie a Tronta nad východními svahy umbrijsko-marcheských Apenin, klesajících k Jaderskému moři.
VÍNA
V Marche se dnes ročně vyprodukuje mezi dvěma a třema miliony hektolitrů vína, z čehož 60 – 70% tvoří víno bílé. Mezi dva hlavní představitele červených vín pěstovaných v této oblasti patří Rosso Piceno a Rosso Conero, nejznámějším bílým vínem je Verdicchio.
SARTORI
Rodina pochází z Valpolicella: tato místa mezi kopci posetými vinnou révou, olivovníky a třešněmi jsou po čtyři generace dějištěm událostí rodiny Sartori z Verony.
Ve skutečnosti se společnost Sartori zrodila z podnikatelské vervy dědečka Pietra, excentrické osobnosti, ale magmatické z obchodního hlediska. Jeho dny ubíhaly mezi tisícem různých podniků. Tento příval zájmů však našel stabilní vedení jeho restaurace. Je to poslední část 19. století: trattoria Pietra Sartoriho byla nepostradatelnou adresou pro obchodníky, podnikatele a drobné průmyslníky v této oblasti, kde nechybělo vynikající víno Veronese Rosso, jak bylo v té době definováno. Byl to právě hotel a jeho strategická poloha, která Pietra proměnila v obchodníka s vínem: každodenní nalévání na přepážce a přímý prodej veřejnosti v demižonech a lahvích vyžadovaly naléhavé dodávky stálého a adekvátního množství a kvality. V roce 1898 tedy dědeček Pietro koupil svou první vinici v Negraru, takže na stole jeho věrných zákazníků nikdy nechybělo dobré víno.
PIGHIN
Vinařství Pighin se nachází na severovýchodě Itálie, v oblasti FRIULI-VENEZIA GIULIA, mezi Alpami a Jaderským mořem. Historie vinařství Pighin začíná v roce 1963, kdy bratři Luigi, Ercole a Fernando zakoupili 200 hektarů pozemků na statku v Risanu, ve Friuli Grave D.O.C. oblasti. Po celkové rekonstrukci zde vytvořili rozsáhlé vinice (150h) a ovocné sady.
V roce 1968 přikoupili společnost ve Spessa di Capriva, v Collio D.O.C. oblasti, čítající dalších 30 hektarů vinic. Tato akvizice zaručila firmě rozsáhlou produkci, která pokrývá dvě nejproslulejší produkční oblasti ve Friuli Venezia Giulia.
Společnost Cavit je tvořena menšími společnostmi – družstvy, dnes shromažďuje 13 z 15 součastných v Trentinu. Primární funkcí je vybírat, vyrábět, skladovat a poté prodávat nejlepší vína z Trentina. Dnes je značka Cavit synonymem pro kvalitu, zachováváním tradic vedle oenologických a technických objevů a inovací. Reprezentuje snahu celého regionu uchovat a propagovat to nejlepší ze zdejšího vinařství.
Cavit produkuje 70% celé roční produkce vín v Trentinu (na přibližně 7.000 hektarech vinic). Je to druhý největší producent vín a šumivých vín v Itálii, 70% produkce exportuje (především USA, Kanada, Německo, severní Evropa, Anglie...). Vlastní osvědčení o kvalitě UNI EU ISO 9002.
Region Trentino – Alto Adige
Trentino-Alto Adige , známé také pod názvem Sudtirol , ohraničuje Lombardie na západě, Veneto na jihu a Švýcarsko a Rakousko na severu. Hlavní město Trentina ( italsky hovořícího) je Trento a hlavním městem Alto-Adige (převážně německy hovořícího) je Bolzano. Tento kraj rozděluje na dvě části řeka Adige, která je jednou z nejdelších řek v Itálii. Sever má téměř kontinentální podnebí, zatímco jih má mnohem teplejší a mírnější klima. Trentino-Alto Adige je jakousi přechodovou zemí mezi severně ležícím Rakouskem a jižní Itálií. Německé vlivy nalezneme často i v německém způsobu psaní místních jmen a názvů vín. Rovněž odrůdy révy vinné mají dva názvy.
Vína
Na vinohradech ležících vysoko na úpatí hor nebo dokonce v horách převládá bílé víno. Díky velkým rozdílům denních a nočních teplot v období sklizně získává toto víno silnou a aromatickou vůni. Rovněž červené víno, většinou z o něco jižněji položeného Trentina, má osobitý šarm.
Většina vinohradů leží na svazích údolí Adige, Cembra, Lagarina nebo Meren nad jezerem Garda. Jedinou vyjímkou je údolí Rotaliana, kde vinohrady leží přímo v údolí. Typickým obrázkem v Trentinu jsou obrovské pergoly, zde nazývané trellis, podle nichž rostou keře vinné révy. Vinaři se starají o to, aby odnože rostly vysoko do výšky, a tím na nich vyrostlo méně listí, a hrozny tak mohly optimálně využívat slunce.
V Trentinu se většina vín vyrábí pouze z jedné odrůdy. Z bílých vín je nejpopulárnější odrůda Chardonnay ( 50% bílých odrůd, 15% celkové produkce) , která se používá pro výrobu Chardonnay Trentino DOC a vynikajícího Spumante Trentino classico. Z červených vín to je Merlot,Cabernet Sauvignon a Teroldego rotaliano.
MANTELLASSI
„Labor omnia vincit“, toto motto potvrzuje jeho platnost více než kdy jindy v houževnatosti a oddanosti práci majitelů farmy Mantellassi v Maglianu v Toskánsku. Mantellassi pocházející z Pistoie se v 60. letech 19. století přestěhovali do oblasti Scansano a Magliano, kde pracovali jako „prořezávači“ a „roubovači“. V roce 1960 začali pokládat základ prvních čtyř hektarů vinice v Banditaccia, dosahující až k současné stovce. Ty pokrývají některé z mnoha kopců farmy, v tufových a vápenatých půdách s ampelografickým základem sestávajícím převážně z hroznů Sangiovese a za druhé z Alicante, Cabernet Sauvignon, Morellino, Merlot, Canaiolo Nero, Malvasia Nera, Ciliegiolo, Vermentino Bianco a Sauvignon Blanc.
Vinařství Mantellassi významně přispělo ke zřízení kontrolovaného označení původu Morellino di Scansano v roce 1978 a je považováno za jednoho z nejprestižnějších pěstitelů tohoto vína.
Malebné rodinné vinařství se nachází v severní části Itálie, v Piemontu, mezi Turínem a Janovem v Nieve (Barbarecso DOCG). Na konci 19 století zakoupil Giuseppe Rivetti "Pinin" tři statky pro své tři děti. O století později, přesněji v roce 1979, inicioval jeho vnuk Dante pěstování, stáčení a prodávání vína pod jeho jménem. S pomocí své ženy Luciany pokračuje v pradědečkových stopách, postupně rozšiřuje statky až na současných 42 hektarů vinic. K vinařství patří i rozlehlé sklepy a příjemně zařízená degustační místnost.
První statek se jmenuje CASCINA RIVETTI - "RIVETTI", pěstují se zde odrůdy Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis a Chardonnay. Vinice se rozkládají na ploše 8ha.
Vstupem na stránky potvrzuji, že jsem starší 18 let.